Stoel yoga (Bewegen en ontspannen zittend in de stoel)

Een stoel is een eenvoudig toegankelijk hulpmiddel om ons mentaal en fysiek te kunnen ontspannen in het dagelijkse drukke bestaan. Hiervoor is een speciale yogastijl aanwezig met diverse aangepaste oefeningen. Een ideale oplossing voor jong en oud. Een drukke baan of druk huishouden? Een stoel is altijd wel even te vinden!

Ook met onder andere een gelimiteerde mobiliteit van het lichaam, niet kunnen staan, niet op de grond kunnen zitten/liggen, evenwichtsproblemen, hardnekkige stijfheid van het lichaam/delen van het lichaam, vaak gepaard gaande met (chronische) pijn, biedt yogapraktijk Swarda de mogelijkheid om zittend op een stoel veilig te kunnen bewegen en ontspannen en het geestelijke evenwicht te herwinnen, fit en vitaal te blijven, met een versterkt immuunsysteem en zenuwstelsel.
Leeftijd speelt hierbij geen rol.

Het kan ook gebeuren dat het lichaam na een langdurige (en heftige) ziekteperiode, uitputting door lichamelijke en/of mentale overbelasting, zodanig verzwakt is dat men niet lang kan staan, lopen, en ook niet op de grond kan zitten of liggen. Niet alleen de mobiliteit kan dan verzwakt zijn, ook bijvoorbeeld het luchtwegenstelsel (denk aan bijvoorbeeld hyperventilatie), de spijsvertering, werking van andere organen en zintuigen, het hele zenuwstelsel, kunnen een flinke dreun krijgen door verschillende omstandigheden. Het gevoel van machteloosheid, geisoleerd zijn door chronische pijn en zwakte, veroorzaakt o.a. stress, slapeloosheid, depressie. Men belandt in een vicieuze cirkel, een neerwaartse spiraal.

Slechts een half uurtje regelmatig vanuit de stoel bewegen en ontspannen, aangevuld met specifieke pranayama (ademtechnieken) en ontspannen/opwekkende meditatie, kan herstel en versterking van lichaam, geest, het hele zenuwstelsel, bespoedigen. Want je stelt jezelf in staat om te ontspannen in lichaam en geest door middel van stoel yoga.
De energie- en bloedcirculatie krijgen een boost. De flexibiliteit en mobiliteit, fitheid en vitaliteit van zowel lichaam als geest herstellen en versterken waardoor mentale problemen, zoals piekeren, verdriet, machteloosheid, eenzaamheid, angsten en depressie afgezwakt worden en zelfs kunnen verdwijnen.
Zwakte van lichaam en geest maken gaandeweg plaats voor een versterkt zenuwstelsel, een versterkt lichaam en geest. Het geestelijk evenwicht is hersteld, zelfvertrouwen is opgebloeid, de algehele stemming verbetert.

Men kan er van uitgaan dat alle bevorderende, versterkende en herstellende effecten van yoga voor senioren ook voor de stoel yoga gelden. Zie hiervoor het onderdeel yoga voor senioren.

De docente van yogapraktijk Swarda heeft gaandeweg de jaren met de vele gevolgde trainingen heel veel kennis en ervaring opgedaan om u op verantwoorde wijze in de stoel yoga te begeleiden.