Yogapraktijk Swarda biedt Senioren Yoga.

Kleinschalig op locatie | aan huis in de directe omgeving van Uithoorn.

Velen zullen dit wel herkennen: ‘s ochtends uit bed stappen met een stijf, stram, pijnlijk lichaam. Hetzelfde ook bij het opstaan uit een stoel of van de bank. Vooral bij aandoeningen zoals (chronische pijn bij) ontstekingen, fibromyalgie, artrose, reuma, slijtage/osteoporose in bepaalde delen van het lichaam.

Pijn, vooral chronische pijn, kan ook stress veroorzaken en bevorderen, waardoor weer andere aandoeningen kunnen optreden.

Naarmate wij ouder worden kunnen wij deze ongemakken steeds intenser gaan ervaren en durven wij niet meer te bewegen. Terwijl we juist zouden moeten bewegen en blijven bewegen om het hele lichaamssysteem te ondersteunen om soepel/flexibel, redelijk gezond en sterk te houden. Denk hierbij aan de dieper liggende spieren en spiergroepen, de organen, het voorkomen van verkalking van de bloedvaten. Naast het bloed zijn er ook andere fysiologische vloeistoffen die door ons systeem stromen en circuleren. Deze zogenaamde ‘kanalen’ kunnen door allerlei omstandigheden geblokkeerd raken. Ook problemen met het evenwicht zijn een veel voorkomende aandoening bij het ouder worden.

Alhoewel yoga een verjongend effect heeft op zowel het inwendige als het uitwendige lichaam, kunnen wij het verouderingsproces niet tegenhouden, niet afremmen. We kunnen echter wel dit proces proberen te vertragen door het beoefenen van senioren yoga. De aangepaste yogastijl voor senioren kan in veel gevallen naast therapieën en medicatie erg ondersteunend werken bij het opvangen van pijnen. Uit eigen ervaring kan ik melden dat pijn – voortvloeiend uit opgelopen blijvende letsel en aandoeningen in het verleden – nauwelijks meer aanwezig is.

Onderzoek heeft uitgewezen dat door middel van deze yogastijl de hersenen de natuurlijke pijnstiller endorfine aanmaken, die -zelfs naast medicatie en therapieën- pijnen kunnen verminderen of zelfs in enkele gevallen kunnen opheffen. Al na ongeveer 4 weken dagelijkse senioren-yoga beoefening!
Ik heb persoonlijk ervaren dat bepaalde evenwichtsproblemen (duizeligheid) heel goed te verhelpen zijn met deze yogastijl.

Zowel in mijn yogagroepen als tijdens yoga workshops in binnen – en buitenland kon ik ervaren dat zelfs 80- jarigen en 80 plussers heel goed in staat zijn om deze aangepaste yogastijl te beoefenen en dat ze genieten van de vele bevorderende positieve effecten voor lichaam en geest. Niet alleen de aangepaste houdingen, maar ook de specifieke ademtechnieken en ontspannen meditaties dragen bij in het totale helende proces.

Enkele andere effecten van deze aangepaste yogastijl voor senioren, gebaseerd op onderzoek zijn:

– Verbeterde slaap, door de helende effecten op de bijkomende stress factoren.
– Verlaging van een verhoogde bloeddruk. Het effect van deze yogastijl op een verhoogde bloeddruk zou groter zijn dan bijvoorbeeld luisteren naar ontspannen muziek. Zelfs na 1 yoga sessie kan de bloeddruk zich reguleren en regelmatige beoefening zorgt ervoor dat de bloeddruk stabiel blijft.
– Cholesterol regulatie.
– Diabetes type 2. De aangepaste yoga voor senioren heeft in verschillende onderzoeken verrassende effecten aangetoond.
– Voorkomen van hart-vaatziektes en beroertes.
– Verbeterde ademhaling, grotere longcapaciteit, sterkere longen, sterkere en gezonde lymfen, meer zuurstofopname, een sterker immuunsysteem, door het mindful concentreren zowel op de adem in de houdingen en ontspannende meditatie als bij de specifieke ademtechnieken.
– Een probaat hulpmiddel bij hyperventilatie door de verbeterde ademhaling.
– De mindful stijl in deze yoga beoefening zorgt ook voor bevorderende mentale effecten zoals: geest verruimend, helderheid van geest, opheffen van mentale en emotionele onrust, herstel van depressie, onzekerheid.

Deskundigheid, kennis en ervaring van de yoga docent, daarnaast ook empathie met de deelnemer, zijn voor deze doelgroep van groot belang. De docent van yogapraktijk Swarda kan u verzekeren van grote deskundige begeleiding.