Meditatie yoga

(zie hiervoor ook het artikel  yogastijl/ achtvoudige pad van ashtanga yoga)

Meditatie waarbij mantra yoga ook hoort, is het meest essentiele onderdeel van Raja yoga, en is niet aan een religie verbonden, maar is volledig Universeel, zoals eerder vermeld. Yoga zonder pranayama en meditatie is volgens de grootmeesters geen echte yoga. In meditatie (Dhyana) geef je je met volle aandacht en concentratie (mindful) over aan je Hogere zelf. Je gaat op in de diepere lagen van je Geest, je eigen Ik. Je leert je eigen stilte ervaren. ‘Aangekomen’ in je eigen stilte leer je jezelf ervaren en kennen. Je krijgt inzicht in vragen zoals: “waarom gebeurt dit met me? Waarvoor is dit of dat nodig? Wie of wat ben ik? Waarom word ik achtervolgd door problemen? Hoe los ik mijn problemen op? Waarom ben ik boos? Warom ben ik ongelukkig en eenzaam? Waarom denk ik zo negatief over mezelf of over die persoon?,etc. Hoe langer men in meditatie blijft zitten, des te stiller het in het hoofd wordt, waardoor er ruimte vrij komt in de geest voor het verkrijgen van inzicht op alle vragen (geest verruiming). De tools  om in de diepere stilte te komen zijn: de asanas, pranayama, pratyahara, dharana, visualisatie, affirmatie, geleide meditatie, mantra yoga.

Er zijn tig geleide meditaties die gericht zijn op het bereiken van een bepaald doel. Ook zijn er (geleide) meditaties voor het volledig ontspannen van het hele lichaam, het hele zenuwstelsel, de geest, waardoor zelfs pijnen verlicht kunnen worden en zelfs verdwijnen (mijn eigen ervaring).

Mantra Yoga

In mijn persoonlijke beoefening waarbij ook (geleide) meditatie een onderdeel is, sla ik de mantra yoga niet over. De essentie hiervan is dat de geest door het reciteren van de mantra makkelijker eenpuntig gericht raakt en steeds stiller wordt. Mantra yoga is de meest makkelijke manier om de geest stil te krijgen en te zuiveren om in de diepere energetische lagen te komen (in de yogalessen wordt hierover meer verteld).

Mantra bestaat uit 2 woorden. man: is Sanskriet voor ‘denken’, je gedachten. Tra: is afgeleid van ‘trai’ en betekent bescherming tegen of bevrijding van alle zware betonnen stenen die we in onze (denkbeeldige) rugzak met ons meedragen. Ook bevrijding van/omgaan met ziektes, verdriet, een negatief zelfbeeld. In 1 zin zou je kunnen zeggen dat Mantra betekent: ‘het denken dat bevrijdt en beschermt’. De essentie is dat middels mantra yoga wij de geest kunnen zuiveren om te komen in meditatie en vervolgens de diepe stilte ervaren (samadhi).

Mantra’s kunnen vergeleken worden met psalmen en verzen in andere levensbeschouwingen. Deze kunnen ook dienen als meditatie hulpmiddel.

In de Hindu traditie is er een systeem om met een koord van 108 speciale natuurlijke en/of kristallen kralen mantra meditatie te doen. Dit systeem  is zeker open voor iedereen, is universeel. Het aantal van 108 kralen heeft een eigen betekenis  (wordt in de lessen uitgelegd) en is ook een hulpmiddel om o.a. eenpuntigheid te bereiken en de geest stil te krijgen, te zuiveren om pas daarna in de echte meditatie over te gaan. Ook in andere levensbeschouwingen wordt een kralen koord gebruikt voor gebed en meditatie.

Onderzoek en ervaringen van zowel spirituele meesters als psychologen hebben aangetoond dat het  proces van meditatie ook zorgt voor het beheersen en overwinnen van het ego en helende effecten heeft op bijvoorbeeld depressie, angsten, stress, verdriet en nog veel meer. Om krachtige effecten te bereiken  is het wel noodzakelijk om (voor het leren concentreren eerst onder deskundige begeleiding en daarna zelfstandig) 2x daags minstens 30 minuten te mediteren.