Over Shiva (2) De Adi Yogi

Shiva is ook Adi Yogi, de eerste Yogi, de eerste Yoga Guru, Yogeshvar. In zijn menselijke verschijning zijn uit zijn bewegingen miljoenen yoga houdingen voortgekomen. De mediterende Shiva is symbool van de stille, vredige geest. Vanuit die Kracht van de stille en vredige mediterende Geest geeft Shiva de oerkennis van yoga door aan de mensheid. Ook de bewegingen van de dansende Shiva, Nataraj, reflecteren aan yoga houdingen.

De Volmaakte Eenheid van Shiva-Shakti symboliseert Prana, levensenergie (niet verwarren met zuurstof) die door onze hele systeem circuleert.
Door op Shiva te mediteren, (Shiva) mantra’s te reciteren (‘Aum Namaha Shivaaye’), wordt Pranagegenereerd in ons systeem. Door volledige concentratie en overgave met de juiste intentie op Shiva-Shakti, stellen wij ons in staat om onze beperkingen te overwinnen. Onze angsten, onzekerheden te kanaliseren en transformeren naar de transcendente energie van Shiva-Shakti.

Mahashivraatri, de nacht van Shiva, is hét grote moment voor deze gelegenheid. In het bijzonder voor mensen die op het spirituele pad zijn. Op deze avond is het noordelijke halfrond van de aarde zodanig gepositioneerd waardoor er een toename is van Kosmische energie die ook de mens beïnvloedt. Er is een grote piek van energie toename in de menselijke geest. Tijdens deze nacht blijft men op tot de volgende ochtend om te mediteren.

Door te mediteren op de volmaakte Eenheid van Shiva-Shakti tijdens Mahashivraatri ontvangt men een boost van spirituele energie, de spirituele ontwikkeling neemt toe.
De kracht van deze energie toename is in het bijzonder om 12 uur ’s nachts. Om deze sterke energie absorptie toe te laten is het wel van belang dat men tijdens het mediteren met een rechte wervel zit, zodat de Kosmische Energie doorstroomt.

Shiva wordt op plaatjes afgebeeld met een blauwe hals. De kleur blauw symboliseert Shiva als die Kracht die al het negatieve, al het slechte van en in de mens, onze innerlijke vijanden, absorbeert, zodat de mens en de wereld gezuiverd worden en opnieuw opgeladen worden met pure Kosmische Energie, Shiva-Shakti,  de Volmaakte Eenheid.

Citaat uit de Bhagvata Gita:

Het menselijk bewustzijn verruimen betekent voorbij de beperkingen van onze zintuigen gaan en in staat zijn om iets dat op dit moment als ‘voorbij de beperkte geest’ wordt beschouwd, waar te nemen en te ervaren.

‘Aum Namah Shivaye’