Over Shiva (1) 

In mijn yogalessen reciteren wij regelmatig de mantra “Aum Namah Shivaa”, voordat we ons overgeven aan meditatie. De vraag wordt weleens gesteld wie God Shiva is. Alsof er meer goden zouden zijn.

In het kader van Mahashivraatri, maandag 7 maart 2016, tracht ik een klein stukje van dit gecompliceerde en omvangrijke onderwerp uit te lichten, uitgaande van wat ik zelf gelezen, geleerd en begrepen heb.
Velen denken nog steeds dat Hindoes heel veel goden hebben en kunnen niet begrijpen dat ook Hindoes maar één God kennen aan wie de hele schepping en ontelbare functies zijn toegeschreven. Aan deze ontelbare goddelijke functies heeft de mens gezichten, vormen, kleuren en namen gegeven: manifestaties van die Ene Oerkracht die door velen God wordt genoemd. Ook door mij, voor het gemak.
Zo ook is Shiva een manifestatie van die Ene grote goddelijke Oerkracht, met vele betekenissen.

Zoals God geen persoon is, zo is Shiva ook geen persoon. Volgens de Hindoe geschriften is Shiva voortgekomen uit de “Grote Leegte”. Het woord Shiva betekent ook: ‘dat wat niet is’. Shiva wordt gerelateerd aan die grote leegte van het totale Universum, die mega grote Kosmische baarmoeder, waaruit de schepping voortkomt. Shiva is geen mens, geen wezen, maar het element van pure Kosmische Bewustzijn. Zijn tegenhanger, oftewel metgezel, is Shakti, het Kosmische Energie – oerelement. Terwijl Shiva wordt beschouwd als de mannelijke kracht van Bewustzijn, wordt Shakti (afgebeeld als ‘Godin’ Durga) beschouwd als de vrouwelijke scheppende kracht. Door onze menselijke beperkte geest maakt men de fout om dan te denken in termen van ‘menselijke’ man en vrouw. Maar mannelijk en vrouwelijk reikt hier ver voorbij onze beperkte gedachten geest en is één absoluut geheel. De Volmaakte Eenheid van Shiva en Shakti (Divine Being).

Shakti is die Kosmische Energie Kracht die schept, creëert. Maar zonder de Kosmische Bewustzijns Kracht van Shiva is dat wat geschapen is door Shakti, ‘levenloos’, inert. De pure Kosmische Bewustzijns Kracht van Shiva is noodzakelijk om het scheppen te vervolmaken. Met andere woorden: voor de schepping zijn Shiva en Shakti onlosmakelijk verbonden Krachten.