Afvallen door Yoga

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het mogelijk is om met yoga af te vallen of op gewicht te blijven. Uit onderzoek van vele wetenschappers blijkt dat mensen die regelmatig yoga beoefenen, gemiddeld vijf kilo in een jaar verliezen. Mensen uit dezelfde steekproef die niet aan yoga deden kwamen in dezelfde periode zes kilo aan!

Volgens één van de onderzoekers heeft het gewichtsverlies niet te maken met de calorieën die verbrand worden. Dankzij yoga leren mensen hun lichaam beter kennen en gaan ze bewuster leven. Hierdoor zullen ze zich bewuster worden van hun eetpatroon. Ook wordt middels regelmatige yoga beoefening stress sneller opgeheven. De boog van stress tolerantie wordt hoger. Veel mensen gaan namelijk bij stress meer eten en zoeken vooral naar zoetigheid.

Leren ontspannen en leren omgaan met emoties kan de emotionele eter helpen om niet extra veel te eten. Dit proces van leren omgaan met emoties en leren ontspannen is een zeer belangrijk onderdeel van Patanjali Ashtanga Raja Yoga.

Dankzij het beoefenen hiervan worden ook spieren en spiergroepen, die normaal niet gebruikt worden, getraind, geactiveerd en versterkt. Niet alleen spieren, spiergroepen die we zien, voelen, maar ook de dieperliggende weefsel lagen. Het effect raakt zowel het inwendige als het uitwendige. Het mooie van deze yogastijl is dat spierweefsel zelfs in de rust stand-navoel stand- veel calorieën verbruikt! Hierdoor verbrandt men extra calorieën.

Ook stimuleert yoga de schildklier, in beide richtingen. Het betekent dat zowel een snelwerkende als een traag werkende schildklier gecorrigeerd wordt door Patanjali Ashtanga Raja yoga. De schildklier is het orgaan in het lichaam dat de stofwisseling en dus de gewichtshuishouding reguleert.

Volgens de wetenschappers zou het lichaam met een uur yoga beoefening ongeveer 250 calorieën verbranden. In mijn jarenlange loopbaan als Patanjali Ashtanga Raja yoga docente en beoefenaar heb ik echter ervaren dat er voor gewicht regulatie en bewustzijnsverruiming veel meer nodig is dan alleen één uur slechts yoga houdingen doen. Voor het beter leren kennen van het lichaam, van jezelf, je denkwijze, hoe je in het leven staat én het bewustzijn verruimen, componenten die nodig zijn om bewuster te gaan leven en eten, is meer nodig dan alleen het lichaam een uurtje bewegen.

Die toegevoegde waarde ervaart men, onder deskundige begeleiding, in de beoefening van Patanjali Ashtanga Raja Yoga.